A só

A , illetve konyhasó a Nátrium-klorid (NaCl) mindennapokban és vegyészetben használt elnevezése. A kősó (nemzetközi ásványtani nevén halit) a hétköznapokban legtöbbet használt ásvány. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Natrii chloridum néven hivatalos. 

Továbbiakban a só alatt nem csak a mindenki számára ismeretes finomított konyhasót értjük, hanem a természetben előforduló természetes egységében meghagyott bányászott, illetve tengerből párologtatással kinyert sókat is. 

A só nélkülözhetetlen az élethez. Több mint 14 000 felhasználási módja ismeretes, alkalmas ételek ízesítésére, tartósításra, gyógyításra, a termékenység fokozására, sőt híres tisztító hatásáról is. 

Továbbá fontos alapanyaga sok tápláló és luxusélelmiszernek; valamint olyan termékek gyártása, feldolgozása során is használják, mint az üveg, alumínium, műanyag és a bőr. Sót használnak számos kozmetikai, illetve gyógyszeripari termék előállítása során is. Sőt, nagy szerepet  játszik a közutak biztonságos használatában is a téli időszakban.

Nincs még egy olyan természeti erőforrásunk, amely annyira értékes és elengedhetetlen, mint maga a só. Nélkülözhetetlen eleme az életünknek és nem helyettesíthető semmilyen más anyaggal. A só alapvető lételeme az emberi szervezetnek. 

A világ leghíresebb sótartója, Benvenuto Cellini (1500-1571) a nagy hírnévnek örvendő szobrász, aranyműves egyetlen olyan műve, melyről bizonyosan tudni vélik, hogy az ő alkotása. A “Saliera” (sótartó) néven ismert remekműnek a bécsi Kunsthistorisches Museum (Művészettörténeti Múzeum) Kincseskamra (Kunstkammer) nevű része ad otthont. Mintegy tíz éven át zárva tartott, de a közelmúltban…
A kép illusztráció- avar kori sótartó Ritka leleteket találtak a balatonudvari avar kori sírokban az idei ásatási szezonban. A temetőből előkerült különleges darabokat szerdán mutatták be sajtótájékoztatón a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. Az idén nyári feltárások során talált maradványok között volt például egy magas rangú vezető, akit szablyával együtt temettek…
Hollókő, egy kicsiny, pár száz fős település Nógrád megye szívében, Magyarország egyetlen faluja, mely az UNESCO világörökség listáján szerepel. A falu lakosai a mai napig őrzik hagyományaikat, a palóc tradíciókat.  Ebben az ófaluban található a műemlék templom szomszédságában a Ladócki féle látvány tárház, mely igen gazdag palóc területről származó néprajzi…