Ételízesítés

A só a leggyakrabban használt ételízesítő

Mi a különbség só és só között?

„Úgy szeretem Édesapámat, mint az emberek a sót!” – mondja a népmese, és valóban, számos dologra mondhatjuk, hogy nélkülözhetetlen mindennapjainkban, de ha a sót nélkülöznünk kellene akár egy napig is, az rengeteg embernek hiányozna. A só ugyanolyan fontos az élet fenntartásához, mint a víz. Sem só, sem víz nélkül nem tudnánk élni. Már elődeink is tudták, hogy a só létfontosságú. A só lelőhelyek nagy kincsnek számítottak, azokat szigorúan őrizték. A só volt maga a hatalom és a pénz. Ezért is nevezték fehér aranynak.

A só fajtáiMint említettük só nélkül nincs élet, mégis a konyhasó fogyasztása kifejezetten egészségkárosító is lehet. Fontos tudni, hogy amikor az éltető sóról beszélünk, nem a mindennapi használatban ismert konyhasóra gondolunk, hanem az ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag tengeri sóra. Az általunk használt étkezési sónak ugyanis, szinte semmi köze nincs a tengerből kinyert sóhoz. A közismert étkezési só főleg NaCl-ból áll, és nem tartalmazza azt a további 82 elemet, amely a természetes sót igazi élelmiszerré teszi. Sajnos az ipari feldolgozás során éppen ezeket, a leghasznosabb ásványokat és nyomelemeket távolítják el. A finomítás során olyan vegyületekkel is keverik, amitől ugyan csomómentes lesz, de az egészségre ártalmas. Az orvosok és táplálkozási szakemberek felismerték a só- és só közötti különbségeket. A só teszi lehetővé a különböző sejtkapcsolódások közötti kommunikációt és szabályozza a szervezet összes funkcióját, de felelős a gondolatainkért, érzelmeinkért is. Mindezek miatt fontos, hogy odafigyeljünk milyen sót is fogyasztunk valójában. 

Hozzávalók: - durva tengeri vagy kősó - rozmaring ág - levendulavirág - tarka bors 30 dkg sóhoz 1-1 evőkanálnyit vegyünk mindhárom összetevőből. Ha van rá módunk tengeri vagy Himalája sót használjunk, mert ezek egészségesebbek a sima konyhasónál. A rozmaringot és a levendulát lemorzsoljuk, majd rövid ideig szikkadni hagyjuk, és egy jól…