Tengeri sók

A tengervíz lepárlása után visszamaradt sókoncentráció. Minél ősibb és egyedibb egy tengerterület sótartalma, annál magasabb a só értéke és ára. A finomítás nélküli tengeri sót a kozmetikai ipar fürdőtermékek és egyéb szépségápolási termékek összetevőjeként használja. Sajnos a mai tengerek szennyezettsége miatt a minőségi tengeri só lelőhelyek területe erősen korlátozott. Gondoljunk csak a mostanság sajnos egyre gyakoribb olaj-okozta, tengeri, természeti katasztrófákra! Bányászatáról bővebben

Alkategóriák

Algarve-i só

Algarve-i só

Flor de Sal do Algarve: Portugáliából származik, luxuscikk, csak kézzel szedhető. A sókristályszárító medencék vizének tetején napos, szeles délutánokon csapódik ki. Közepes finomságú, nagyon szabálytalan apró szemcsékből áll. Opálosan fehér, közepes páratartalmú, sófajta. Pikáns, finoman csípős, enyhén kesernyés utóízzel. Tálalás előtt használjuk főleg fehérborral, vajjal és fokhagymával készített zsíros, fehérhúsú halakhoz, bő szaftban párolt sertés és marha húsokhoz. 

Camargue-i só

Camargue-i só

A Fleur de Sel de Camargue Dél-Nyugat Franciaországból, a világ legősibb sókertjeinek egyikéből származó sófajta. Itt a tenger tízszer sósabb, mint a nyílt vízen. Közepes finomságú, szabálytalan formájú, ezüstös fehér, mérsékelt páratartalmú. Íze kiegyensúlyozottan ásványos, sós. Tálalás előtt használjuk elsősorban kacsa, sült angolna, grillezett padlizsán, mediterrán rizs saláta és friss zöldségek, vajas pirítós és karamell készítéséhez.

Dán füstölt só

Dán füstölt só

Hidegen, bükkfán füstölt, sötétbarna sófajta. Ez a só az egyik legkedveltebb tengeri só. Ideális vegán és vegetáriánus étkezéshez. Íze a frissen füstölt haléhoz hasonlítható. Bátran fűszerezhet vele szójakészítményeket vagy salátákat ez a só élvezetes, füstös ízt kölcsönöz ételeinek. Az eljárás során kb. 160 órán át füstölik és óránként egyszer megforgatják. Állítólag maga az eljárás a vikingektől származik. 

Fleur de sel- A só virága

Fleur de sel- A só virága

A tengeri sók egyik legdrágább fajtája, luxuscikknek számít. Franciaország nyugati partján származik.Napos, szeles délutánokon csapódik ki, kézzel gyűjtik, így az ára is borsos. A sókristályszárító medencék vizének tetején csapódik ki szemcsék formájában. Édeskés, ásványos ízű, opálosan fehér sófajta. Friss zöldségekhez, grillezett húsokhoz és halételekhez kiváló. Tálalás előtt használjuk. 

Halen Mon Silver

Halen Mon Silver

Anglesey, Wales, itt termelik ezt a különleges sófajtát. Trapezoid formácskákra zúzott laminált papírlap pehely, ezüstös jég színű, mérsékelt páratartalommal. Íze ásványosan friss, a napfény érintésével. Sokak szerint ez a tiszta óceán-íze. Tálalás előtt használjuk sütőtökleveshez, grillezett halakhoz, kerti-zöldséges szendvicsek készítéséhez.

Hawaii Alae só

Hawaii Alae só

Évszázadok óta használják Hawaii szigetén. Vasoxid tartalmánál fogva színe sötétvörös, szinte barna, nevét a vulkanikus vörös agyagról kapta. Leginkább halakhoz használják. A különlegesen pikáns ízét pedig a sült-piros agyagnak köszönheti, mely enyhe ízt ad az ételízesítőnek. Hagyományosan hawaii-i ételeket fűszereznek ezzel. 

Jukyeom

Jukyeom

Koreai füstölt bambusz só. A tengeri sót bambuszba töltik, amelynek a végeit iszappal zárják le, ezután egy vagy több alkalommal pörkölik. Úgy tartják, a bambusz és az iszap jótékony nyomelemeitől a só így egészségesebb és finomabb.

Maldon só

Maldon só

Az angliai Essexben termelik családi vállalkozás keretében 1882 óta. Pici, finom szilánk és piramis alakú kristályokból áll. Íze mint a ragyogó tengeri szellő, színe mint a jégtábla. Alacsony páratartalmú tálaló só, főként különféle fejes salátákhoz, salsákhoz használatos.

Sel Gris de Guérande

Sel Gris de Guérande

Kézzel gyűjtik hagyományos kelta módszerekkel (mint a Fleur de Selt, faeszközökkel). Franciaország nyugati partjainál, Normandiában és Bretagne-ban termelik. Nedves, durva szemű, félig áttetsző kékes-szürke színű sófajta. Íze karakteres, testes ásványi íz, a tiszta tengervíz ízével. Tálaló só mely a legjobb a legelőn nevelt, vastag, fa parázson félangolosra sütött marhasteakhez, de sertéshez, egészben elkészített halhoz és a tésztafőző vízbe is kiváló.

Trapani só

Trapani só

Szicíliában, Trapaniban termelik ezt a sófajtát. Jellegzetessége, hogy a só kitermeléshez a vizet szélmalmok segítségével pumpálják ki, és a nagy sókristályokat kő alatt finomra őrlik. Száraz, fehér, tradicionális só. Tálaló és főző sóként a legjobb olíva olajos és fokhagymás tésztákhoz, tengeri csigás bruschettá-hoz, sült szardíniához, ínyenc szószokhoz, tésztafőző vízhez, olajbogyó sós levéhez és gombaételekhez, de más különös felhasználása is ismert például gyógyításra. Több séf szerint a legjobb ízű tengeri só.