Sótégla sütéshez, sütőcsempe

salt-174-sutes-soteglanA sótéglán, vagy sütőcsempén sült ételei egészen egyedi és speciális zamatúak lesznek, egy merőben új konyhai főzési élményben lesz része. Különlegessé teheti étkezéseit is, ha rajtuk tálalja fel az elkészült fogásait. A sütőcsempék grillrácson, serpenyőben és sütőben is egyaránt használhatóak. Húsokat és zöldségeket is süthetünk a felhevített téglákon, illetve a megsült készételeket melegen is tarthatjuk rajtuk anélkül, hogy azok kiszáradnának. Folyamatos és egyenletes melegítéssel érhető el a kívánt sütési hőmérséklet, sütés előtt nem szükséges az elősózás. A sütőlap, mely himalája sóból készült, meggátolja a baktériumok kialakulását, jelentősen megnöveli a rajta készült ételek tárolhatósági idejét. Nagyobb méretben is választhatunk sótéglát, amit akár kerti grillező sütőlapként is alkalmazhatunk. 

 A sótéglán való sütésről:

- Felmelegíthető grillen, sütőben, kemencében vagy akár gázláng felett

- Vékonyra szeletelt zöldség, hús, hal könnyedén grillezhető rajta

- Nincs szükség olaj vagy zsír használatára

- A sótéglán készült étel megpuhul, megsül, nem ég le

- Gazdaságos, évekig használható

- Biztonságosabb, mint a teflon edények

- Barbecue-t, kerti grillezést, tálalást egyedivé tehet a himalája só sütőlap használatával

- Sótégla úgy melegszik át, mint a régi öntöttvas edények: fokozatosan, és akár órákon át melegen tartható rajta az étel

- Az ételek sózásával óvatosan kell bánni, mivel a sótéglától némi sót felvesz az étel

- Bátran marinálhatja fűszerezheti, a húsokat sütés előtt.

- A húst, halat, zöldséget érdemes kisebb méretre vágni, egyszerre több elfér a téglán/csempén

- Mediterrán, halas, zöldséges ételekhez ideális, de akár pizzát is süthetünk rajta.

- A tégla színének nincs jelentősége, a meleg hatására a vörös világossá válik.

- A téglán látható - kívülről repedésnek vélt vonalak - a különböző sórétegek találkozási felülete

- Lassú melegítést javasolunk, a tégla nem reped, nem törik 

- Kis lángon kb. 40-50 perc mire eléri az optimális hőfokot, kb. 40 perc után vegye nagyobbra a lángot

- A teljes átforrósodás után a sütést folytathatja az étkező asztalon is. Egyszerűen helyezze a sótéglát az asztal közepére, egy biztonságos, hőálló alátétre, és ott fejezze be a ételek grillezését.

- A sótéglán készült étel finom és egészséges
 
Sütés gáztűzhelyen:

- Gáztűzhelyen lángelosztón 15-20 perc a sütés ideje

- Lassú melegítés javasolt, a tégla nem reped, nem törik

- Ellenőrizni kell, hogy elérte e már a kellő hőfokot, ha igen, akkor lehet rápakolni a sütnivalókat

- Konyhai edényfogó kesztyűvel biztonságosan megfogható

Sütőben:

- Melegítse fel a sótéglákat sütőben 200 fokon kb. 5 percig.

- Ellenőrizze, hogy elérte e már a kellő hőfokot, ha igen, akkor rá lehet helyezni a sütésre szánt alapanyagokat

- Konyhai edényfogó kesztyűvel biztonságosan megfogható.

Elektromos sütőn: 

- Elektromos sütőn csak ráccsal használható!

- Ellenőrizni kell, hogy elérte-e már a kellő hőfokot

- Konyhai edényfogó kesztyűvel biztonságosan megfogható

Sótégla/sócsempe takarítása:

A sütés végeztével, a mosogató felett gyengéden dörzsölje le az ételmaradékot. Nagyon kevés vízzel végezze a műveletet, hiszen minél kevesebb víz éri a sótéglát, annál hosszabb marad annak élettartama.
Ezt követően helyezze tiszta konyharuhára a teljes kiszáradásig.