Só ipari és mezőgazdasági célokra

A só pótolhatatlan része az emberi táplálékoknak. Az étkezési só nemcsak az ételek ízesítésére szolgál, hanem az emberi szervezet számára fontos nátrium kloridos ionok forrása is. Ennek ellenére a kitermelt só mintegy 4%-át használjuk fel a háztartásokban, mint az ételek ízesítésére szolgáló konyhasót vagy az élelmiszerek ipari gyártásához, illetve konzerválására. A só az állatok étrendjében is jelen van, a sót a tápokba és abrakba keverve, vagy darabokban, illetve préselve, mint nyalósót adjuk a jószágnak és az erdei állatoknak. A só nyalásával biztosítják abból a szervezetük számára szükséges mennyiséget, illetve az növeli az étvágyukat és serkenti az emésztésüket.A gondosan válogatott ásványi anyagokat tartalmazó készítmény használatával az állatok anyagcsere problémái megszûnhetnek. A nyalósó segítségével ellenõrizni tudja az állatok ásványi anyag bevitelét, mivel az állatok az ásványi anyag bevitelüket (ösztönösen) a szükségleteikhez igazítják. 

A kitermelt só több mint 70%-a a vegyipar szükségleteit elégíti ki. A kőolaj, szén, mész és víz mellett a nátrium-klorid a legfontosabb nyersanyagok közé tartozik. A vegyszerek és vegyipari termékek egész sora tartalmaz nátriumot vagy klórt, a só alapösszetevőit. A só például a fémes nátrium, nátrium-szulfát, szóda, klór, sósavak, sós lúgok, szalmiák, klórmész stb. alapanyagául szolgál. Ezek az anyagok aztán egy sor vegyipari termék - például műszálak, műanyagok, papír, cellulóz, festékanyagok, szappanok, gyógyszerek, kloridok, fertőtlenítőszerek, szerves oldószerek stb. - alapanyagául vagy segédanyagául szolgálnak. A nátrium-klorid egyéb iparágakban is ipari sóként szolgálhat. Például az ipari üzemekben a vízlágyítás során az ioncserélők regenerálására, a bőrök és belek konzerválására, a bőrfeldolgozó iparban, a textilfestésnél, a hűtőrendszerekben, a kerámiaiparban vagy a kozmetikai készítményeknél. Nagy mennyiségű só kerül felhasználásra a közutak téli karbantartásának során, a hó és jegesedések eltávolításakor.