Nyalósó

salt-52-nyalosoMinden házi- és vadon élő állatnak szüksége van a sóra, az emberek ezt a tényt jól ismerik az ókori görögögök és a korai vadászok, nomádok óta, akik a természetes sóforrások közelében vadásztak. 
A takarmányozás tudományában már régóta ismert, hogy az egyes elemek, amelyek az állati szervezet felépítésében vesznek részt, nincsenek mindig kielégítő mennyiségben és arányban a takarmányokban. Különösen vonatkozik ez a megállapítás a takarmányok nátrium-klorid (NaCl) tartalmára. A nátriumnak fontos szerepe van az állati szervezetben az emésztőnedvek és egyéb mirigyváladékok képzésében, a felszívódás, a kiválasztás, a vízforgalom és az anyagcsere folyamatos zavartalan biztosításában. Különösen fontos a legelőn tartott és kaszált zöldtakarmányt fogyasztó állatok sóellátása, mivel a zöld fűvel felvett nagy mennyiségű kálium a szervezet ásványi anyag egyensúly állapotát megbontja. Ebből eredően a nagy mennyiségű káliummal együtt sok nátrium és magnézium ürül a szervezetből, s ennek következtében relatív magnézium és nátrium hiány léphet fel. Az állatok só- és vízháztartásához elengedhetetlen a rendszeres nátrium bevitel.
A só szükséges a baromfiak egészséges fejlődéséhez is. Izgatja az emésztőmirigyeket és pótolja a tojótyúkok klór hiányát. A takarmánykeverékben felnőtt állatonként 0,5-1g só szerepeljen, a túl sok só, mérgező hatású lehet.