Sófal

salt-116-sofalA design sófalak építésénél, általában a himalájai sótéglát szokták alkalmazni, hiszen magnézium- és vastartalma miatt rózsaszínes és pirosas árnyalatokban játszik a színe. Nagyon esztétikus és különleges designelemként használható. Szinte high-tech hangulatot teremthetünk, hiszen hátulról meg is világíthatjuk a különleges falfelületet. Ráadásul a fénykábel hőjének energiája növeli a téglákból kipárolgó sórészecskék számát, amely fokozza az egészségmegőrző hatást. Nagyon fontos tudnunk azonban, hogy a falat óvni kell a nedvességtől, mert a magas páratartalom oldja a sórészecskéket. Minél nagyobb mennyiségben jelenik meg egy lakásbelsőben, szobában, az esztétikai funkció mellett annál inkább növeli a vitalitást és javítja a közérzetet. Ezekben az esetekben vágott sótéglákból alakítják ki a falazatot, a téglafalakhoz hasonlóan. Itt a látványszempontok háttérbe szorítják a terápiás szempontokat.

Asalt-19 terápiás célokra kialakított sófalaknál a parajdi, aknaszlatinai vagy lengyel sótömböket is előszeretettel alkalmazzák. Szabálytalan alakú, lehetőleg minél kisebb méretű (0,5-2 kg) sótömbök egymásra helyezése, egy fából összeállított kalodában történik. Ebben az esetben a levegővel érintkező fajlagos felület lényegesen nagyobb, egységnyi tömegű sótömbbel magasabb sókoncentráció érhető el a levegőben. 

A sófal kialakítható szinte bárhol: lakásban, közösségi helyeken, óvodákban, iskolákban, szabadidő- és wellnessközpontokban, munkahelyeken is, javítva ezzel a helyiség levegőjének minőségét. 

 

Vigyázat! Bárki allergiás lehet az otthonára…… de legalábbis azokra az idegen anyagokra, amelyek a levegőjét szennyezik. Mára már milliók ismerték fel, hogyan ássák alá egészségüket a házuk, lakásuk, munkahelyük belső levegőjét elárasztó szennyező anyagok. Eleinte csak kellemetlen allergiás tüneteket idéznek elő, később akár krónikus betegségeket (például asztmát), sőt rákot is okozhatnak. A kérdéskör tanulmányozásához nélkülözhetetlen kalauz ez a könyv, amely részletesen, a mindennapi életből vett példákat illusztrálva tárja fel, hogy- mely szennyezések veszélyeztetik leginkább az egészségünket,- ezek milyen panaszokat, betegségeket okozhatnak, - hogyan enyhíthetjük vagy szüntethetjük meg a tüneteket."Kitűnő összefoglalása mindannak, ami a témakörön belül egyáltalán szóba kerülhet." ALA Booklist"Ha megbízható, minden részletre kiterjedő, mégis tömör praktikumra van szüksége, melynek segítségével elkerülheti az otthonát fenyegető ártalmas környezeti hatásokat - válassza ezt a könyvet!" Dr. Greg Little, The Recovery Times"...minden információt megkaphat a közismert és a ritkábban előforduló, allergiát okozó testidegen anyagokról. . ." Libary JournalA könyv szerzője, Randall Earl Dunford régóta foglalkozik a belső tereket szennyező anyagokkal. A HEAL (Human Ecology Action League) tagja, a témával foglalkozó beszélgetések, viták Amerika-szerte ismert résztvevője.Megjegyzés:A könyv minél teljesebben kívánja informálni az olvasót a tárgykörön belül, de nem helyettesítheti a szakmai segítséget; csupán felvilágosít, eligazít és általános tanácsokkal szolgál. Megpróbálja kiegészíteni a hasonló témájú művek anyagát, és ezek tanulmányozását feltétlenül ajánlja olvasójának is, aki csak így kaphat teljes képet az adott kérdésről. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy az elmondottak szakmai szempontból megállják a helyüket. A tudomány fejlődése azonban töretlen, nap mint nap születnek új, nagyszerű eredmények, gyarapodnak a környezettel s benne a légszennyezéssel kapcsolatos ismereteink, változnak a rájuk vonatkozó előírások, törvények is; mindezek feldolgozása egy későbbi kötet tárgya lehet.