Párologtató

A körülöttünk lévő levegő oly mértékben szennyezett (por, füst, gázok, különböző allergének, elektroszmog), hogy az már önmagában nehéz feladat elé állítja légzőszerveinket, terheli az immunrendszert. A kristálysóból készült, telített sóoldat állandó párologtatása megemeli a relatív páratartalmat, melyben elemi szinten találhatóak természetes ásványi anyagok. Ezek belélegezve megtapadnak a légzőszervek felületén, segítve az egészséges működést, gátolva a gyulladások kialakulását.

A telített sóoldat a nátrium-kloridon kívül számos ásványi anyagot is tartalmaz. Összetétele megegyezik a természetes sóbarlangok sókarsztvizének összetételével, melyek a barlangi klíma kialakításában játszanak fontos szerepet. A sóoldatot párologtató edényben helyezze a fűtőtestre, és az oldat a légtérbe jutva nedves, sós mikroklímát alakít ki, mely megköti a port, a füstöt és egyéb szennyező anyagokat, biztosítva így a kellemes közérzetet. A sóoldat párologtatásának köszönhetően növekszik a levegőben a negatív töltésű ionok koncentrációja, ami többek között fokozza a légzőszervek öntisztulását.

Fontos! Sóoldatot párologtatni nem csak télen, fűtésidényben kell! Különösen igaz ez ott, ahol asztmás, allergiás emberek laknak, hiszen nekik egész évben hatékony segítőjük lehet a folyamatosan sószemcsékkel telített levegő. 

Használatával a légzés könnyebbé válik, csökkennek az allergiás, asztmás panaszok, csökken a horkolás.

 Ajánlott:  

  • légúti megbetegedések

  • légúti allergiák (toll, pollen, pihe, por stb.), szénanátha, asztma,

  • nátha,

  • hörghurutgyulladás,

  • arcüreggyulladás,

  • dohányzás okozta irritációk,

  • horkolás,

  • szívritmuszavar,

  • vérnyomás szabályozás,

  • alvászavar esetén.

A sóoldat maró anyag, korrodálhatja a fémeket. Ennek elkerülése érdekében ajánlott, ha párologtató edényt használunk, hogy annak anyaga fa, műanyag vagy üveg legyen. Továbbá ajánlatos a párologtató edény alá elhelyezni egy cseppfogó alátétet , ugyanis a párologtató edény falára kiülepedett sókristályok kivezethetik a sóoldatot az edényből!

Kaphatóak olyan sópárologtató készülékek is, melyek légpumpával és porlasztóval segítik elő a só tartalmú folyadék párologtatását. Ezek használatakor a helyiség levegőjét a légpumpa a sólétartály aljában lévő perforált rendszeren keresztül a folyadékon átporlasztja. Az eljárás célja, hogy a sólén átporlasztott levegőt megtisztítsa az esetleges szennyeződésektől, baktériumoktól és megkösse a benne lévő széndioxidot. Másik fontos feladata, hogy a tisztított levegőt 1-10 mikrométer nagyságú anionokkal (Ca+, Na+, Mg+, J+) és kationokkal (Cl-, SO4-) dúsítsa. Ezek belélegezve segítenek megtisztítani a nyálkahártyát és a tüdőn keresztül felszívódnak a szervezetbe is, támogatva a sejtek ásványi anyag ellátását. Mindezt a túladagolás veszélye nélkül élvezhetjük, mivel az emberi test sejtjei csak a számukra szükséges mennyiséget veszik fel. 

Működés közben a sólé mennyisége csökken, ezért időnként ellenőrizni kell, és után kell tölteni vízzel. A teljes tartály tartalmát 3-4 hónap után érdemes lecserélni a gyártó által forgalmazott tiszta sólével. Erre azért van szükség, mert a használat során a folyadék sok szennyeződést köt meg, és a megkötött széndioxid miatt a pH értéke is megváltozik.

Érdemes még a sólé hőmérsékletére is odafigyelni, mivel 25 °C felett elszaporodhatnak benne a sótűrő baktériumok.