Altaussee

Látszólag végtelen alagutak vezetnek a mélybe, tiszta kősó csillog pompás színekben a falakon, és mindig újabb és újabb formákat mutat. A meglepett a látogatók a legnagyobb aktív sóbányában járnak Ausztriában, a "Dermedt fény kamrájában" és az út a Barbara-kápolna előtt vezet, mielőtt két bányász csúszdán keresztül a hegy szívébe megy: A csúszda nagy élményt jelent kicsiknek és nagyoknak, hiszen a bányászok ilyen módon jutottak el egyik szintről a másikra a leggyorsabban, most a látogatók szívét dobogtatja meg, miközben sebességi csúcsokat döntögethetünk.Közvetlenül a földalatti Salzsee, a só-tó felett, páratlan zenei és vizuális élménnyel kápráztatják el az egész családot.

Az Altaussee Sóbánya változatossága lenyűgözi nagyokat és kicsiket, egy érdekes egyveleg mókából és izgalomból.

altausse2

Weboldala: http://www.salzwelten.at/en/altaussee/saltmine/

A hegy - ahol minden kezdődik, és minden véget ér. Már kezdetek óta a hegyek határozták meg Tirol sorsát, és a tartomány és az itt élők leghatalmasabb tőkéjévé kovácsolódtak az idők során. A tiroli szereti a hegyeit: nincs olyan helyi lakos, aki ne lenne büszke a környezetét méltósággal körbeölelő, hatalmas hegytömbökre. Először az ásványkincsek segítették a gazdagság megalapozását: a Hali-völgyben már a 13. században sót termeltek. Két és fél évszázaddal később folytatta a sort az ezüst például Schwazban vagy Kitzbühel környékén. A nemesfém egész Európában az érmegyártás alapanyagául szolgált. Amikor a készletek kiürültek, Tirolnak váltani kellett.

Elsősorban azoknak ajánljuk ezt a könyvet, akik pár napos kirándulás keretében a lehető legtöbb és legérdekesebb látnivalót szeretnék felkeresni Krakkóban és környékén. A könyv bemutatja a középkori lengyel főváros nevezetességeit, végigkalauzol a wieliczkai sóbányán, az auschwitzi haláltáboron, elvezet Bem tábornok városába, Tarnówba, a lengyelek legszentebb kolostorához Czestochowába, megismerjük az első világháborús csaták helyszíneit és a Trianon után Magyarországtól Lengyelországhoz került néhány települést, de eljutunk az ukrán határig, Przemysl legendás erődrendszeréig is. A könyv a középkori városok, az UNESCO-világörökségek mellett számba veszi a magyar emlékhelyeket is.