Bex

/Mines de Sel Bex/
 
Bex (ejtsd: bé), község Waadt svájci kantonban, az Avençon partján, a Dent-de-Morcles lábánál, 435 m. magasságban, 1554. fölfedezett sórétegekkel. Két nagy sóbányája van: Bevieux és Devens. Szelíd éghajlatáért és szép környékéért, mint a szomszédos Aigleben és Montreuxben, télen is sok idegen élvezi levegőjét. Közelében van Lavey kénes vizű forrásaival.
 
A sóbányák 1684-től még mindig aktívak. Egy fiatal kecskepásztor fedezte fel a sós forrásokat a 15. században egy alpesi réten, Bexben. Ma az éves termelés eléri a 35 tonnát. 
 
salt-182-mines bexsalt-183-mines bexRészt lehet venni egy kb. 2 óra hosszas túrán, ami egy utazás a bánya szívébe. A felszín alatti tárlat a só kitermelésének és kereskedelmének 3 évszázadát meséli el. 
A túra egy audiovizuális kiállítással kezdődik, mely egy korábbi, 1826-ban létrehozott tárnába van telepítve. Azután egy bányászvonattal egy szűk alagúton 1.5 kilométeren keresztül vezet az út a bánya szívébe, ahol bemutatják a bányászat teljes történelmét, az eszközöket, módszereket és hogyan megy ez a mai modern eszközökkel.
A túra végén kisvasút viszi a felszínre a látogatókat.
 
Források:
Rambert: B. et ses environs. Lausanne 1871.