Hallein

Sóbánya és Keltafalu Hallein-ban - Hallein

A Hallein mellett magasodó hegy, Dürnberg, kétfajta élmény nyújt a látogatóinak: megismerkedhet egy hajdani kelta falu életével, és lecsúszdázhat a hegy gyomrába, a sóbányába.

Sóbánya és Keltafalu Hallein-ban (Salzwelten & Keltendorf) 

Kényelmesen utazhatunk az öreg kis vasúttal a sóhegy gyomrába, majd lecsúszdázhatunk a bányászok által használt csúszdán egészen a földalatti só-tóig. Ott aztán hagyjuk magunkat elvarázsolni a különleges hangok, és fényjátékok misztikus világától.
A sóbánya mellett magasan hallein felett találhatók egy kelta falu egyedülálló maradványai, melyek bemutatják a 2500 évvel ezelőtt itt élt nép kézműves lelteit, a szerteágazó kereskedelmi tevékenységének, és életének emlékeit.

salt-98-hallein

 Weboldala: http://www.salzwelten.at/en/hallein/saltmine/

A hegy - ahol minden kezdődik, és minden véget ér. Már kezdetek óta a hegyek határozták meg Tirol sorsát, és a tartomány és az itt élők leghatalmasabb tőkéjévé kovácsolódtak az idők során. A tiroli szereti a hegyeit: nincs olyan helyi lakos, aki ne lenne büszke a környezetét méltósággal körbeölelő, hatalmas hegytömbökre. Először az ásványkincsek segítették a gazdagság megalapozását: a Hali-völgyben már a 13. században sót termeltek. Két és fél évszázaddal később folytatta a sort az ezüst például Schwazban vagy Kitzbühel környékén. A nemesfém egész Európában az érmegyártás alapanyagául szolgált. Amikor a készletek kiürültek, Tirolnak váltani kellett.

Elsősorban azoknak ajánljuk ezt a könyvet, akik pár napos kirándulás keretében a lehető legtöbb és legérdekesebb látnivalót szeretnék felkeresni Krakkóban és környékén. A könyv bemutatja a középkori lengyel főváros nevezetességeit, végigkalauzol a wieliczkai sóbányán, az auschwitzi haláltáboron, elvezet Bem tábornok városába, Tarnówba, a lengyelek legszentebb kolostorához Czestochowába, megismerjük az első világháborús csaták helyszíneit és a Trianon után Magyarországtól Lengyelországhoz került néhány települést, de eljutunk az ukrán határig, Przemysl legendás erődrendszeréig is. A könyv a középkori városok, az UNESCO-világörökségek mellett számba veszi a magyar emlékhelyeket is.