Hallstatt

Ausztria egyik legbájosabb tóparti városkája Hallstatt, a Salzkammerguti-tóvidék egyik gyöngyszeme, sóbányája része az UNESCO Világörökségének. 

Igazán kellemes osztrák kisváros, ha körülnéztünk hajókázhatunk egyet a Hallstatti tavon (Hallstättersee), mely egyike Salzkammergut 76 csodálatos tavának. Majd hegyi vasúttal felutazhatunk (ha szeretünk túrázni bevállalhatjuk a gyalogtúrát is) a sóbányához. Gyerekek 4 éves kor felett látogathatják a kiállítást és a bányát.

A közelben lévő Dachstein-West síterület Felső-Ausztria legnagyobb síterepe. 

salt-103-hallstatt

   salt-104-hallstatt2

A hegy - ahol minden kezdődik, és minden véget ér. Már kezdetek óta a hegyek határozták meg Tirol sorsát, és a tartomány és az itt élők leghatalmasabb tőkéjévé kovácsolódtak az idők során. A tiroli szereti a hegyeit: nincs olyan helyi lakos, aki ne lenne büszke a környezetét méltósággal körbeölelő, hatalmas hegytömbökre. Először az ásványkincsek segítették a gazdagság megalapozását: a Hali-völgyben már a 13. században sót termeltek. Két és fél évszázaddal később folytatta a sort az ezüst például Schwazban vagy Kitzbühel környékén. A nemesfém egész Európában az érmegyártás alapanyagául szolgált. Amikor a készletek kiürültek, Tirolnak váltani kellett.

Elsősorban azoknak ajánljuk ezt a könyvet, akik pár napos kirándulás keretében a lehető legtöbb és legérdekesebb látnivalót szeretnék felkeresni Krakkóban és környékén. A könyv bemutatja a középkori lengyel főváros nevezetességeit, végigkalauzol a wieliczkai sóbányán, az auschwitzi haláltáboron, elvezet Bem tábornok városába, Tarnówba, a lengyelek legszentebb kolostorához Czestochowába, megismerjük az első világháborús csaták helyszíneit és a Trianon után Magyarországtól Lengyelországhoz került néhány települést, de eljutunk az ukrán határig, Przemysl legendás erődrendszeréig is. A könyv a középkori városok, az UNESCO-világörökségek mellett számba veszi a magyar emlékhelyeket is.