Wieliczka

Wieliczkai sóbányák (kiejtése kb: vjelicska) Lengyelország legrégebbi sóbányái, a Bochnia sóbányával együtt a krakkói sóvidék része, a XIII. századtól 1772-ig a krakkói sóbányászat részét alkotta. A bánya, mely a világ legrégebbi kősó bányái közé tartozik, Wieliczka, egy Krakkó melletti kisváros alatt van. A sótelepek a miocén korban keletkeztek, később az Alpok felgyűrődésének során a tektonikus folyamatok eredeti keletkezési helyüktől több tíz kilométerre elmozgatták.

A bánya jelenleg múzeum, 2006-ban 1 065 857 látogató tekintette meg, közülük 58% külföldi volt. A legtöbb idegen angol (57 ezer) és német (50 ezer) volt.

A bánya 1976-tól lengyel műemléki listára került, 1978-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. 1989-ben a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáján is bejegyezték. 1989-től Lengyelország történelmi emlékhelye lett.

A bányában 1951-ben megalakult a Krakkói sóbányák múzeuma (Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce). A bánya legrégebbi része, ahol bányászati módszerrel termelték ki a sót, a Goryszowki akna a XIII. század második felében alakult ki. Ez a világon az egyedüli olyan bánya, melyben megszakítás nélkül folyt a kitermelés a középkortól máig, lehetővé téve a bányászati módszerek fejlődésének követését az egymás követő korszakokban.

A wieliczkai bányában 9 szintet különböztetnek meg, melyekből az első – a Bono szint – 64 méter mélyen van, míg az utolsó 327 méter mélyen fekszik. A tárnák összes hossza az összekötő folyosókkal, tavakkal, termekkel, aknákkal együtt meghaladja a 300 kilométert, össztérfogatuk pedig mintegy 7,5 millió m³.

A bánya egyedülálló mikroklímával rendelkezik, melynek a nagy pára- és nátrium-kloridtartalom mellett állandó hőmérséklete (körülbelül 12-14 °C), nyomása, ionizációja és megvilágítása van, jelentős a mangánmagnézium és mésztartalma. A 135 m mélyen fekvő Wessel tó termébe rehabilitációs turnusokat szerveznek légúti betegségekben szenvedő személyek számára.

A wieliczkai bánya világszerte ismert földalatti turistaútja a XVIII. és XIX. század fordulóján alakult ki. Mintegy egymillió turista látogatja évente a 64–135 m mélyen elhelyezkedő (I-III szint), 20 teremből álló, körülbelül 3 km hosszú utat. A túra tartama körülbelül 2 óra. 

Wieliczka01

 

Források:

http://hu.wikipedia.org 

WIELICZKA MŰEMLÉK SÓBÁNYA TURISTA ÚTVONAL - ÚTIKALAUZ  „KARPATY” Könyvkiadó - Andrzej Łaczynski KRAKÓW 2010

Ide kapcsolódó honlapok: http://www.saltmine.pl/  http://www.kopalnia.pl 

2013. február 27., szerda 17:40

Dél-Lengyelország – Wieliczka

Írta:
  A bánya udvarán A Krakkótól 15 kilométerre délkeletre fekvő város, a 20 ezer lakosú Wieliczka messze földön híres. Itt található Európa egyik legrégebbi sóbányája, mint turistalátványosság a világon semmi mással nem hasonlítható össze. A vendégkönyvekben olyan hírességek neveit olvashatjuk, mint Kopernikusz, Goethe, Humboldt, Paderewski, Mengyelejev, Baden Powell, Karol Wojtyla,…
Pocztylionem solnym szlakiem z Kazincbarcika / A Stegecoach Journey from Kazincbarcika Along the Salt Route A magyar és a lengyel barátság jegyében, szerkesztette, fotózta és a szöveget írta Bagyinszki Zoltán- Kazincbarcika város megbízása alapján. 2005-ben. Talán a legszebb könyv – remek különleges témával: történelmi városaink bemutatásával, a (Felvidékkel és az…
2014. február 14., péntek 13:15

Wieliczkai sóbánya a Street View alkalmazásban

Írta:
A hatalmas föld alatti katedrálisáról nevezetes, nyolcszáz éves wieliczkai sóbánya mostantól virtuálisan is bejárható a Google Street View-ban. A wieliczkai sóbánya 1978 óta az UNSESCO Világörökség programjának része, és évente egymillió látogatót vonz. Nem csak személyesen, de virtuálisan is bejárható a bánya a Google Street View-val. Az „UNESCO Világörökségek és a Világ…
A hegy - ahol minden kezdődik, és minden véget ér. Már kezdetek óta a hegyek határozták meg Tirol sorsát, és a tartomány és az itt élők leghatalmasabb tőkéjévé kovácsolódtak az idők során. A tiroli szereti a hegyeit: nincs olyan helyi lakos, aki ne lenne büszke a környezetét méltósággal körbeölelő, hatalmas hegytömbökre. Először az ásványkincsek segítették a gazdagság megalapozását: a Hali-völgyben már a 13. században sót termeltek. Két és fél évszázaddal később folytatta a sort az ezüst például Schwazban vagy Kitzbühel környékén. A nemesfém egész Európában az érmegyártás alapanyagául szolgált. Amikor a készletek kiürültek, Tirolnak váltani kellett.

Elsősorban azoknak ajánljuk ezt a könyvet, akik pár napos kirándulás keretében a lehető legtöbb és legérdekesebb látnivalót szeretnék felkeresni Krakkóban és környékén. A könyv bemutatja a középkori lengyel főváros nevezetességeit, végigkalauzol a wieliczkai sóbányán, az auschwitzi haláltáboron, elvezet Bem tábornok városába, Tarnówba, a lengyelek legszentebb kolostorához Czestochowába, megismerjük az első világháborús csaták helyszíneit és a Trianon után Magyarországtól Lengyelországhoz került néhány települést, de eljutunk az ukrán határig, Przemysl legendás erődrendszeréig is. A könyv a középkori városok, az UNESCO-világörökségek mellett számba veszi a magyar emlékhelyeket is.