2013. máj. 15., szerda 13:45

Aggtelek - Wieliczka - Postakocsival Kazincbarcikáról a sóút mentén

Írta: 

konyv-705168 4-Aggetelek-WieliczkaPocztylionem solnym szlakiem z Kazincbarcika / A Stegecoach Journey from Kazincbarcika Along the Salt Route

A magyar és a lengyel barátság jegyében, szerkesztette, fotózta és a szöveget írta Bagyinszki Zoltán- Kazincbarcika város megbízása alapján. 2005-ben.

Talán a legszebb könyv – remek különleges témával: történelmi városaink bemutatásával, a (Felvidékkel és az egykori Galíciával.) Térkép, az egykori európai jelentőségű magyar postakocsi útvonal teljes hálózatával, ill. a szerelvény – a 3 „lóerővel”. Az 50 éves város Kazincbarcika, Aggtelek, Kassa, Eperjes, Limanova, Ószandec, Krakkó, további kisvárosok, természeti szépségek. A Kárpátok hegyei, barlangok-sóbánya és a Hucul ménes lovai. Változatos, színes fotóanyag.

Ez mind megtekinthető a magyar- angol- lengyel nyelvű album 150 oldalán látható 329 fotó segítségével ( ebből kb. 10 % vendégfotó a magyar és a lengyel Világörökség témaköréből.) A B/4 méretű, keményfedelű könyv terveit Juhász Valéria készítette, amely a debreceni Tóth Kiadó gondozásában készült.


Dr. Galla Gábor vezérigazgató Magyar Turizmus RT. beköszöntője:

“Csodálatos világ tárul elénk Bagyinszki Zoltán fotográfus képeit nézegetve. Kazincbarcika Város Önkormányzata, az Aggteleki Nemzeti Park, valamint a Wieliczkai Sóbánya összefogásának köszönhetően maradandó érték született. Így ismét beigazolódott, hogy az álmok és elképzelések valóra váltásához közös akarat szükséges.

Ráadásul ebben az esetben több ország elképzelése találkozott és vált valóra. De nem csak azért különleges ez az album, mert valami új dolgot mutat be, hanem azért is, mert ezt egy művész szemével teszi. Biztos vagyok benne, hogy sok örömet fog szerezni mindazoknak, akik a kezükbe veszik. A témaválasztás – Postakocsival Lengyelországba – több szempontból is érdekes, de engem turisztikai szakemberként elsősorban a turisztikai vonatkozásai ragadtak meg. A postakocsiról ugyanis rögtön a turizmus fejlődésében játszott szerepe jutott az eszembe. Hiszen ez volt az első menetrend szerinti járat az újkorban, amely a lassú és kényelmetlen lovas szekeret felváltotta. A postakocsit először Franciaországban és Toscanában vezették be a XVII. században. A polgárosodással új közönség és a turizmus új formái jelentek meg. A fő szállítóeszközzé vált postakocsi útvonala mellett fogadók, majd családi szállodák épültek. Ekkor – I. Erzsébet korában – az úriemberek neveléséhez hozzátartozott Európa kulturális központjainak a felkeresése, így vált divattá az ún. “Grand tour” intézménye. A postakocsi persze nem kizárólag a Grand tour résztvevőinek állt a szolgálatára. Ezt az eszközt használták a kereskedők és a zarándokok is. Mai felgyorsult világunkban felüdülést jelent egy kicsit nosztalgiázni és elképzelni, milyen lehetett egy-egy ilyen körutazás. Most képzeletünk valóra válik és postakocsin kirándulva is megcsodálhatjuk az érintett magyar, szlovák és lengyel települések látványosságait. Remélem, hogy az album lapozgatása közben a tisztelt Olvasó is kedvet kap az utazáshoz.

Jó utat kívánok!”

A szerző Bagyinszki Zoltán köszöntője:

"Köszönti Önt a szerző e különleges nosztalgia útról hazatérve. 2004 augusztusában egy "igazi" hucul lovas postakocsival tettük meg az egykori, Magyarország-Lengyelország között kiépített sóút Kazincbarcika-Krakkó szakaszát. Kevesen tudják, hogy ez volt Európa egyik legszervezettebb postajárata. Utunk során ujra megtapasztalhattuk a történelmi magyar-lengyel barátságot. A postakocsi múltját, a hucul lovak életterét biztosító Aggteleki Nemzeti Parkot, élményeinket, kalandjainkat, a szemet gyönyörködtető Szlovákia szépségeit, valamint a világörökség részét képező Wieliczkai Sóbányát szeretné bemutatni Önöknek e képes album. Állítson emléket e könyv továbbá a postakocsi előtt poroszkáló hucul lovaknak és volt útitársainknak -Mancinak, Rubinnak és Optikának-, akiknek köszönhetően megtanultam társként tisztelni őket." 

 A könyv beszerezhető a Libri könyváruházban 

Utoljára frissítve: 2013. máj. 15., szerda 13:46
A hegy - ahol minden kezdődik, és minden véget ér. Már kezdetek óta a hegyek határozták meg Tirol sorsát, és a tartomány és az itt élők leghatalmasabb tőkéjévé kovácsolódtak az idők során. A tiroli szereti a hegyeit: nincs olyan helyi lakos, aki ne lenne büszke a környezetét méltósággal körbeölelő, hatalmas hegytömbökre. Először az ásványkincsek segítették a gazdagság megalapozását: a Hali-völgyben már a 13. században sót termeltek. Két és fél évszázaddal később folytatta a sort az ezüst például Schwazban vagy Kitzbühel környékén. A nemesfém egész Európában az érmegyártás alapanyagául szolgált. Amikor a készletek kiürültek, Tirolnak váltani kellett.

Elsősorban azoknak ajánljuk ezt a könyvet, akik pár napos kirándulás keretében a lehető legtöbb és legérdekesebb látnivalót szeretnék felkeresni Krakkóban és környékén. A könyv bemutatja a középkori lengyel főváros nevezetességeit, végigkalauzol a wieliczkai sóbányán, az auschwitzi haláltáboron, elvezet Bem tábornok városába, Tarnówba, a lengyelek legszentebb kolostorához Czestochowába, megismerjük az első világháborús csaták helyszíneit és a Trianon után Magyarországtól Lengyelországhoz került néhány települést, de eljutunk az ukrán határig, Przemysl legendás erődrendszeréig is. A könyv a középkori városok, az UNESCO-világörökségek mellett számba veszi a magyar emlékhelyeket is.