Sókabin, sókamra

A sókabin 2-10 fő befogadására alkalmas intenzív légzésterápiás helyiség, mely kedvező élettani hatásokkal rendelkezik mind a légzőszervi panaszokban szenvedő, mind pedig az egészséges emberek számára is. Az egészséges ember napjainkban a városi zsúfoltság miatt egyre több oldalról is támadásoknak van kitéve pl. a lég-, por- szennyeződés vagy a dohányzás miatt.

A sókabin olyan légúti bántalmakat kezel (légzési elégtelenség elzáródással), mint az idült hörghurut, tüdőemfizéma és asztmás hörghurut (allergiás vagy fertőző) vagy egyes korlátozó légzési bántalmak, mint : angolkór utáni légzési elégtelenség vagy a mellüregi rendellenességek, vagy mellhártyagyulladás vagy meggyógyult, megműtött TBC-s nyomok.

A gyógyítás (kezelés) általában aeroszol formában történik, de a kabinok építői nagyon sokféle módszert alkalmaznak. Van, aki különböző formájú konyhasóból préselt alakzatokkal, ezekből készült falakkal próbálja utánozni a sóbányák klímáját, és megkísérli elérni a só-ionok megfelelő koncentrációját. Van, aki a sótéglákat, 60-90 °C-ra melegíti, átvilágítja, mely valóban kellemes esztétikai hatást biztosít. 

Vannak olyan sókabinok is melyek egyaránt kihasználják a kellemes színű, átvilágított sótéglák esztétikai hatását, de a só-ionok megfelelő koncentrációját ezen felül még porlasztásos, vagy befúvásos módszer segítségével is megpróbálják fokozni.

Egyik nedves, másik száraz eljárás, mindkettőnél valóban mérhető a levegőbe jutó só-ion koncentráció. A sókabinok légkörében a só-ion koncentráció több mint duplája 2,3% a sóbánya légköréhez viszonyítva.

A nedves eljárásban 

a rendkívül finom eloszlású só-ködöt egy speciális sóoldat porlasztásával valósítjuk meg. A nagynyomású porlasztó berendezés az oldatot több millió apró, rendkívüli finomságú cseppecskére porlasztja, sópára alakul ki, ezt injektáljuk a kabinba, ahol ezt a sópárával dúsított levegő keverékét be lehet lélegezni. Az injektálások között néhány perces szünetek vannak, a belélegzett sópára ez idő alatt fejti ki hatását légzőszerveinkben. A gyakoriság és az injektálás idejének változtatásával a mennyiség szabályozható.

A száraz aeroszolos eljárás

nagyon finom száraz só ködöt hoz létre. A házi porhoz hasonló finomságúra „darált” részecskék egy befúvó ventilátor segítségével jutnak be a kabinba, ahol a levegőből belélegezve kerülnek a légzőszervünkbe.
A só-ionok koncentrációja lézeres átvilágításos módszerrel szabályozható.
A finom szálló por koncentrációja megengedi, hogy akár utcai ruhában is beléphetünk a helyiségbe.

Az aeroszolos kezelés/nap minimum 1/2 órától, maximum 3-4 óráig tarthat.

Az otthoni sóterápia technikája magába foglalja a lakásban egy sószoba berendezését („sótéglával” kitapétázva), mely lehet a pince, tetőtér, garázs vagy egy faházikó is, ahol a páciens a napnak egy részét kényelmes kondícióban töltheti el.

A kabinok építésénél alkalmazhatnak fa, üveg alapanyagokat is. Vannak olyan cégek, akik már bármilyen helyiségbe elhelyezhető kompakt, egyszemélyes sókabinokat gyártanak felnyitható fedéllel, melyben fekvő, vagy ülő helyzetben is élvezhetjük a só jótékony hatásait. A megfelelő sókoncentrációt száraz aeroszolos módszerrel biztosítják.