2014. február 24., hétfő 15:38

Három hete tart az úgynevezett "sós dagály" Sanghajban, ami a kelet-kínai metropoliszban több mint kétmillió lakos ivóvízellátását nehezíti - adta hírül a város tájékoztatási irodája hétfőn.
A "sós dagályt" a tenger tartósan magas vízszintje okozza: a tenger beáramlott a jelenleg alacsony vízállású Jangce torkolatába és sóssá tette a folyó édesvizét. Sanghajban a dagály a városi vízügyi iroda szerint huszonkét napja tart, ami a leghosszabb ilyen időszak a kelet-kínai metropolisz történetében.
A város ivóvízellátását több forrásból fedezi, ezek közül az egyik legjelentősebb a Kelet-Kínai-tengerbe torkolló Jangce-folyó. A maratoni dagály három városi kerület és összesen kétmillió ember ivóvíz-ellátását veszélyezteti.
Az érintett víztározókban felgyülemlett víz sótartalma a normális érték sokszorosa. Azokat a hatóságok már lezárták, a készleteket átmenetileg más tározókból pótolják. A helyzet kezelésére a hét végén friss vizet engedtek a Jangce-folyóba, annak hatása ugyanakkor csak minimális, a természetes folyamatokétól jelentősen elmarad. A vízhelyzet továbbra is a hatóságok figyelmének középpontjában áll, a sós dagály ugyanis várhatóan március elejéig fennmarad majd - jelentette a tájékoztatási iroda.

(MTI)

Megjelent: 2722 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. március 26., szerda 16:06