Medve-tó (Szováta)

salt-195-Medve-to

Szováta hírnevét elsősorban a Medve-tónak köszönheti, mivel itt található a világ legnagyobb heliotermikus tava.

A heliotermikus jelenséget (hőtározó) világviszonylatban először Kalecsinszky Sándor magyarázta meg, aki 1898-1901 között tanulmányozta a Medve-tavat és megállapította, hogy a tó vizének felmelegedését egyszerűen a nap melege okozza. A jelenség annak köszönhető, hogy a folyamatosan a tóba ömlő patak ( Kőröstoplica-, Aranybánya-patak ) és az éves csapadék néhány centiméteres édesvízréteget képeznek a sós víz felületén. Ez a felszíni vízréteg pedig megakadályozza az alatta lévő sós víz kihűlését, amely állandó jelleggel gyűjti a meleget. Tehát a kisebb sűrűségű édesvíz üvegházhatást hoz létre, meggátolja a sós víz felszínre jutását és lehűlését.

A Medve-tó vízhőmérséklete az elmúlt évtizedek során fokozatosan csökkent a folytonos fürdőzés miatt tó vize állandóan keveredett és a hőmérséklete 40 C fok alá süllyet, mostmár nem éri el a kezdetekben mért 70 C fokot. A vizének lehülésében közrejátszott még a beömlő édesvízréteg apadásána, mert minél kevesebb az édevízréteg a tó felszínén, annál hidegebb a tó vize.
A legnagyobb hőmérsékleti értéket a szezon elején, júliusban mérik, mely augusztus végére jelentősen lecsökken.

Dr. Lengyel Béla – Előadás a Földtani Társulat 1898. évi márczius hó 2-án tartott szakülésen:

“…az Illyés-tó kémiai alkatára nézve bármelyik sósforrás vizével kiállja a versenyt. Abban azonban vetélytársait felülmúlja, hogy hőmérséklete ezeknél sokkal magasabb. Tekintve még a víz tömegét, a vidék szépségét és egészséges voltát: az Illyés tavat első rangú sósvíznek kell elismernünk.”

A tó vizét a múlt század óta használják a meddőség gyógyítására, de ajánlják különböző reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére is.

A nem zavart vízrétegek jellemzői 

Vízmélység (m)Vízhőmérséklet (°C)Sótartalom (%)Sűrűség (g/cm³)
0 21 0 0
0,42 39 18 1,155
0,52 45 23 1,176
1,32 56 24 1,188
2,82 40 25 1,196
5,32 30 25 1,196

 

 

 

Forrás: Wikipédia

http://www.medveto.ro/