Sósivatagok

A sósivatag (angolul: salt plan; türkménül: takir; arabul: khabra, perzsául: kevir) a sivatagok egyik gyakori megjelenési formája. Kizárólag sivatagi, illetve félsivatagi területeken jelennek meg. Sósivatagok leggyakrabban lefolyástalan területek legmélyebb pontjain, zárt medencék kiszáradt tómedreiben jönnek létre. Nem tévesztendő össze az emberek által a világ minden táján létesített sólepárló telepekkel.

A sóval feltöltött medencék ott alakulnak ki, ahol a környező területekről érkező víz megállapodik. A sósivatagok a Föld nem arid régióiban tavakká, mocsarakká alakulnának át. A sósivatag területén megállapodó vizet az erős napsugárzás elpárologtatja. Az elpárolgó vízből kicsapódnak a benne oldott sók és ásványi anyagok. A folyamat többszöri ismétlődése során a tómedret teljes egészében feltölti a vízgyűjtő területről beszállított só.

A sós tavak veszélyes képződmények. A sós felszín alatt üregek maradnak hátra. A föléjük tévedő utazó alatt az üregek beszakadhatnak. A sós tómedreket a második világháború hadvezérei is természetes akadályként tartották számon és felhasználták őket védelmi vonalaik kialakításához. A Death Valleyben található Ördög Golfpályája nevű képződmény a legnagyobb az amerikai kontinensen. Afrikában az Atlasz-hegységtől délre fekvő hatalmas medencéket tölti ki a só. A sósivatagok környezetében rendszerint agyagsivatagokat találunk. Ennek oka, hogy az elsivatagosodás előtti korban a medencéket víz töltötte ki, e vízben indulhatott meg az agyag keletkezése.

A Holt-tenger átmeneti területen fekszik a sivatagi és a nem sivatagi éghajlatok között. Ha a Holt-tenger kiszáradna, akkor a helyén egy sósivatag keletkezne. 

Forrás: Wikipédia

A Hotel Palacio de Sal a világ egyik legérdekesebb és legnagyobb sóból épült dizájnszállodája. Ez a hotel Bolívia délnyugati részén, autóval Colchani várostól 15 percre, a sósivatag szélén fogadja a pihenni vágyókat. A szálloda kizárólag faragott sótéglákból, -tömbökből épült, minden bútorral, beleértve az ágyakat is. A 4500 négyzetméteres hotelhoz kb. 10000…
2013. április 25., csütörtök 20:27

Sós sivatag a Szaharában

Írta:
A sottok, a kiszáradt vagy időszakos sós tavak igen jellegzetesek a Szahara északi peremén. Fénykorukban nagy kiterjedésű víztükör uralta a tájat, a klíma szárazodásával ez azonban teljesen megváltozott. A Sott el Dzserid vagy Dzserid sott (Jerid sott) a Szahara északi tartozéka, egy hatalmas mélyedés, amely Tunéziában terül el. Lefolyástalan, és…