Sószoba, sóterápiás szoba

A sóterápiás szoba, vagy sószoba ugyanazt a funkciót hivatott betölteni, mint a sókabinok, azzal a különbséggel, hogy nagyobb tér áll rendelkezésre, mely lehetőséget ad arra, hogy akár egy család vagy egy csoport is részt vegyen egyszerre a terápián. 

salt-711. Sószoba kialakításakor a helyiséget alkalmassá teszik a sótömbök, sótéglák befogadására. A sóterápia szobák kiépítéséhez különleges rögzítő és védő rendszerekkel felszerelt faanyagú falazati struktúrákat szoktak kialakítani, a padozatot pedig speciális tervek szerint készített lapokkal fedik amelyre kerülnek majd a padozati sótéglák.

Minden belső kialakítást egyéni tervezést igényel az épület struktúrájának, belterületének, falazatának és padozatának szellőzési lehetőségeinek stb. függvényében. A felhasználandó só mennyiségét a szoba térfogata is jelentősen befolyásolja. Magyarországon általában himalájai vagy parajdi sótéglákat alkalmaznak a helyiségek kialakításakor. 

Sószoba kialakítható lakásban, közösségi helyeken, óvodákban, iskolákban, szabadidő- és wellnessközpontokban, munkahelyeken egyedi elképzelések alapján. 

A sószobákban nagyon jól alkalmazhatóak kiegészítő terápiák , úgymint hang- és fényterápia, mely sokat segít az ellazulásban. Valamint a nagyobb tér lehetővé teszi, hogy egyéb egészségmegőrző tevékenységet is folytassunk, mint pl. a jóga. 

salt-119-soaero2. Vannak olyan sóterápiás szobák, melyben a beporlasztásos, száraz só-aeroszolos eljárást alkalmazzák, ezen szobák kialakításánál más szempontok érvényesülnek. 

Célszerű a terápia alatt légmentesen záródó helyiséget és egyszerűen tisztítható felületeket kialakítani. 

 

A sószobákban sóhomokozó részt is el szoktak különíteni a gyermekek számára.