2013. április 18., csütörtök 17:27

Pollenhelyzet

salt-95-allergiaA pollenallergia egyre súlyosabb, egészséget veszélyeztető tényezővé vált hazánkban, tünetei már sokaknak ismerősek. A pollenallergiások számára különösen fontos, hogy tudják, mikor virágzik a növény, amely az allergiás tüneteiket okozza. 

A pollennaptár mellett érdemes folyamatosan nyomon követni az aktuális pollenjelentést is, az időjárás változása miatt ugyanis bizonyos növények virágzása korábbra vagy későbbre tolódhat. 

Pollenjelentés

Az ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY által kiadott aktuális pollenjelentés itt tekinthető meg pdf formátumban. 

A heti jelentések itt is elérhetőek táblázatos formába rendezve

pollenjelentesek

Pollentérkép

A jelentések alapján pollentérképen is figyelemmel lehet kísérni az aktuális helyzetet, melyen az adott körzetben is tájékozódhatunk a növények virágzási intenzitásáról. Az intenzitást színkódokkal is jelölték és a lenyitható menüben lehetőséget biztosítottak a különböző növényfajok szűrésére is. 

pollenterkep

 Az időkép is létrehozott egy térképet, ami ugyancsak az ÁNTSZ adataival dolgozik. Ez a térkép is szűrhető a növényfajokra és a mintavételezési helyeknél kiírja, hogy hol milyen intenzitású a pollenkoncentráció. 

idokep-pollenterkep

 Pollennaptár

Pollennaptárból számos verziót találhatunk az interneten. Az ÁNTSZ/MTVA pollennaptára februártól októberig mutatja a gyarkori és nagyon gyakori allergének pollenszórási időszakát. 

pollennaptar 

Néhány további pollennaptár a teljesség igénye nélkül:

naptarak.comvital.huwebbeteg.huegeszseg.origo.hu

Pollennapló

 Az idén az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) – egy nemzetközi együttműködés részeként – az allergiások számára egy úgynevezett Pollen Napló elnevezésű szolgáltatást indít. 

pollennaplo

A www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek. A tartózkodási helyet az allergiás adja meg, az adatbázis egész Európára érvényes. Ha valaki nem tudja, hogy mire allergiás, akkor a napló segítségével akár ezt is kiderítheti. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy Pollen Napló tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést. Az OKI a felhasználók figyelmét nyomatékosan felhívja arra, hogy tüneteikkel forduljanak kezelőorvosukhoz, és ne kezdjék el saját magukat kezelni, ill. ne módosítsák az orvos által előírt kezelést. A névtelenül rögzített információkat az OKI szakemberei is hasznosítani tudják. Így például a naplózás segítheti a tüneteket okozó pollen koncentrációk pontosabb megállapítását. Azt remélik, minél többen csatlakoznak a honlaphoz, annál pontosabb ismereteik lesznek a tünetek és a pollen koncentráció összefüggéséről.