Só tippek

salt-105-sotippek1. Ellenőrizheti, friss-e a tojás. Ez elsősorban azoknak ajánlható, akik nem hiszik el, hogy a tojás a dobozra pecsételt szavatossági ideig fogyasztható. Tegye a "gyanús" tojást sós vízbe; ha a felszínen marad, akkor nyugodtan készíthet belőle lágy tojást is. 

2. Leolvaszthatja vele a jeget és a havat. A járda téli csúszásmentesítésére is felhasználható a konyhasó,ez közismert felhasználási mód, hiszen télen az utakat is sózzák. Ezt viszont már nem ajánljuk, ugyanis egy 2010-ben hatályba lépett kormányrendelet szerint bírság szabható ki arra, ha valaki sózza a járdát vagy az utat. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a sóval a jégvirágos ablakot, a csúszós lépcsőt és a megdermedt szárítókötelet is lehet jégteleníteni.

3. Gyógyítja a szájbetegségeket. Ha a sót meleg vízben feloldja, és azzal gargalizál, az segít a szájban keletkezett irritációk, például ragyák és tályogok eltűntetésében.

4. Eltünteti a lábszagot a cipőből. Időről-időre érdemes egy kis sót szórni az edzőcipőbe, az ugyanis felszívja az izzadtságot, így csökkenti a büdös szagot.

5. Szórja át a bal válla fölött. Ez ugyan komolytalannak tűnik, de állítólag szerencsét hoz. :)

6. Enyhíti a méhcsípés okozta fájdalmat. Ez a módszer azoknak nem ajánlott, akik allergiásak a méhcsípésre, a többieknél azonban enyhíti (egy kissé) a fájdalmat, ha benedvesítik a csípés helyét, és beszórják sóval.

7. "Szemesíti", vagyis eloszlatja a felhőket. A pekingi olimpia szervezői azt tervezik, hogy ezzel az ellentmondásos technikával gondoskodnak majd arról, hogy az eső ne zavarja meg a megnyitóünnepséget.

8. Hópelyhet lehet vele készíteni egy vízfestményre. Ha téli tájképet akar festeni, szórjon egy kis sót a nedves papírra - ettől úgy fog kinézni, mintha minden szem só körül aprócska csillag lenne.

9. Tisztítja a sebet. Szórjon egy kis sót a sebbe - ez ugyan fáj és csíp, de hatásos. Ámbár azt nem tudni, hogy nem csak az új fajdalom miatt érezzük-e a régit elviselhetőbbnek...

10. Állítólag tovább marad használható a fogkefe, mert nehezebben megy tönkre, ha kibontás után sós vízben áztatjuk.

11. Ha az ablaktisztító szarvasbőrt meleg, sós vízben mossuk ki, nem merevedik meg.

12. A sütemény nem ég meg a sütőben, hogyha a sütő aljába sót hintünk.

13. A festett fehérnemű nem veszíti el a színét, ha a mosóvízbe teszünk egy maréknyi sót.

14. Ha a kiömlött olajra sót szórunk, az megköti, és így könnyebb lesz feltakarítani.

15. Az új mázas edényeket használat előtt célszerű kifőzni ecetes-sós vízben, hogy a mérgező ólomsó kiolvadjon belőle. Alaposan mosogassuk el és sütőben szárítsuk meg.

16. A nádbútor, fonott bútor nem sötétedik és nem lesz kemény, ha lemosás után sós vízzel öblítjük le, majd szárazra töröljük.

17. Nem fröcsköl az olaj, ha egy kevés sót teszünk bele.

18. Tartósabb lesz a cirokseprű, ha az első használat előtt egy-két órára meleg sós vízbe áztatjuk, majd felakasztva szárítjuk meg.

19. A sótartóba tett néhány szem rizs megakadályozza, hogy a só összeálljon.

20. Ha a tűz kialvóban van, egy félmaroknyi sót hintsünk rá, feléled.

21. Nem csomósodik meg a rántás, ha teszünk bele egy kevés sót.

22. A halszagot elveszi, ha mosogatás előtt a tányért, evőeszközt ecetes sós vízzel lemossuk, majd hidegvízzel leöblítjük. Ugyanígy távolíthatjuk el a hagymaszagot a vágódeszkáról és a fakanálról.

23. Csökkenti a korpát, ha a fejbőrre kevés sót szórunk s rövid idő múlva sampon nélkül vízzel lemossuk.

24. A befőzéshez használt üvegek jobban ellenállnak a hőmérséklet-változásnak, ha használat elött hideg sós vízbe állítjuk,majd felforraljuk a vizet. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni.

25. A tészta jobban megkel, ha csipet sót adunk hozzá. 

26. A mósógépben keletkezett túlhabzást pár csipet só belehintésével megelőzhetjük. 

27. Ha a kormot sem dörzsöléssel, sem keféléssel nem tudjuk eltávolítani a ruháról, szórjunk rá sót és hagyjuk állni. Egy óra múlva lekefélhető lesz.

28. Nem csöpög a gyertya, ha két órára sós vízbe állítjuk.

29. Könnyebben csúszik a vasaló, ha a ruha utolsó öblítővízéhez egy marék sót teszünk.

30. Az újburgonyát könnyebb megtisztítani, ha elötte hideg sós vízben áztatjuk.

31. A fagyasztott tojás újból felhasználható lesz, ha sós vízben felengedjük.

32. Sóba mártott késsel könnyebben levehetjük a halszeletekről a bőrt.

33. A padlizsán kissé keserű íze csökken ha műanyag késsel szeleteljük, majd megsózzuk és állni hagyjuk.

34. A forróvizet csak akkor sózzuk, ha már forró, mert a sós víz lassabban forr fel.

35. Rizst, darát, zabpelyhet megóvhatunk a férgesedéstől, ha 1-2 evőkanál sót teszünk a tárolóedénybe.

Források:

haztartasi otletek tippek.abbcenter.com

herbacio.hu

Inforádio.hu(életmód rovat)